18 Kasım 2011 Cuma

Federal Kurdistan'da Türk Üssü İstemiyoruz

Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki Türk üslerinin kapatılması için imza kampanyası sürüyor.

 Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik hava ve karadan saldırıları sürerken, sınırötesindeki askeri üsleriyle ilgili de dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor. Federe Kürdistan Yönetimi ile Türkiye’nin mevcut 4 askeri üssün 6 yıl daha kalabilmesi için anlaşmaya vardığı iddia ediliyor. Öte yandan Hawdem Dergisi “Türk üslerine hayır” sloganıyla imza kampanyası başlattı. Şu ana kadar 100 bin imza toplandı.


‘Türk üslerine hayır’

 Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik hava ve karadan saldırıları sürerken, sınırötesindeki askeri üsleriyle ilgili de dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor. Bir süre önce Türkiye’ye gelen Bölge Başkanı Mesud Barzani’den yeni askeri üsler için talepte bulunduğu kaydedilirken, öte yandan mevcut 4 askeri üssün 6 yıl daha kalabilmesi için anlaşmaya varıldığı ileri sürülüyor. Federe Kürdistan Bölgesi yetkililerinden bu konuda henüz bir açıklama yapılmaması ise anlaşmanın doğruluğuna işaret ediyor.

 Batufa, Bamerni, Begova ve Kanimasi bölgelerindeki Türk askeri üslerinin geçmişi 1995’ten sonra Türk askerleri ile KDP peşmergelerinin bir araya gelerek PKK’ye karşı yürüttükleri savaşa dayanıyor. 1997 yılında Türk ordusu ile KDP arasında yapılan anlaşma sonucu bölgede Türk askerinin bulunmasına izin verilmişti. O günden bu güne kadar Türk askerleri bölgeden ayrılmadılar. Bu üslerde onlarca tank ve binlerce asker bulunuyor. Ayrıca Amediye şehir merkezinin kuzeyinde Türkiye’ye ait bir karargah dikkat çekiyor. Burada 3 dolayında tank konumlandırılırken, karargahta ağırlıkta istihbarat elemanlarının bulunduğu belirtiliyor. Yine Zap alanı ile Gare dağı arasında yeralan Şeladizê ve Deraluk civarında ise 10’a yakın tank ile 500 üzerinde asker ve çeşitli askeri araçlar bulunuyor.

Hedef 1 milyon

 Mevcut durumda bu üslerin hiçbir hukuki dayanağının bulunmadığına dikkat çeken Hawdem Dergisi 19 Ekim imza kampanyası başlattı. “Türk üslerine hayır” sloganı ile yürütülen kampanyada kısa sürede onbinlerce imza toplandı. Dergi çalışanı Ari Şexani, amaçlarının Federe Kürdistan Bölgesi topraklarındaki Türk üslerinin kaldırılması ve bölgeyi terk etmesi olduğunu söyledi. Şexani şöyle dedi: “20 yıla yakındır topraklarımızdalar ve hunun yasal hiçbir temeli yok. Bu nedenle de Türkiye’ye karşı sesimizi yükseltmek istiyoruz. Biz hükümeti gerekeni yapmaya ve Türkiye’yi topraklarımızdan çıkarmaya çağırıyoruz. Türkiye, Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm örgütlerin de buna karşı çıkması gerekiyor. Bizim hedefimiz 1 milyon imza. Federal Kürdistan Bölgesi’nin her yerinde kampanya başlattık. Şu ana kadar 100 bin imza toplandı. Kampanya 2 Aralık’a kadar sürecek.”

Ailemi katlettiler

 Kampanyaya katılanlardan Ehmed Mecid Herki, Türk savaş uçaklarının Ağustos 2000’de Kenda Kulê bölgesinde ailesinden 38 kişiyi bombalayarak katlettiğini söyledi ve ekledi: “Ben Güney Kürdistan’ın bir vatandaşı olarak Türk askerlerinin topraklarımızda kalmasını hiçbir şekilde kabul etmiyorum. Biz bunu reddediyoruz. Ben 2000 yılında Dola Kenda Kulê katliamında 38 şehit veren ailenin bir bireyi olarak halkıma yardım etmeye hazırım. Acilen topraklarımızdan çıkmaları gerekiyor.”

Türkiye’yi BM’ye şikayet ettiler

 Federe Kürdistan Bölgesi’nin Hewlêr kentinde düzenlenen ve Ulusal Savunma Kampanyası tarafından organize edilen yürüyüşle TSK’nin saldırıları ve kimyasal silahların kullanmasını protesto edildi. Enkawa’da başlayan ve çok sayıda kişinin katıldığı yürüyüş, BM binasına kadar devam etti. Grup BM binası önündeki yolu trafiğe kapatırken, kampanya sözcüsü Sanatçı Lalo Rençber, BM yetkilileriyle görüştü. Görüşme sonrası açıklama yapan Rençber, kampanyanın dilekçelerini BM yetkililerine verdiğini belirterek, “Bir süre önce Türk devletinin kimyasal silah kullandığını ve Kürt gerillalarının şehit edildiğini söyleyerek Türk devletinin insanlık suçu işlediğini şikayet ettik. Bu uygulamaların cevapsız kalmamalıdır” dedi.

Özgür Gündem

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder