20 Kasım 2011 Pazar

AKP Ateşkes İstiyor

Demirtaş

BDP Eşbaşkanı Demirtaş, hükümetin bir yandan Kürtlere yönelik her türlü saldırıyı yaptığını diğer yandan da ateşkes talep ettiğini söyledi


Barzani ile ve Talabani ile yaptığımız görüşmede şu izlenimi edindik: AKP çeşitli heyetler aracılığıyla, şahsiyetler üzerinden bir ateşkes istiyor. Bunun için bazı koşulların olgunlaşması lazım: Anayasa çalışması için yol temizliği, tutuklamaların durdurulması, tahliyelerin olması, İmralı'da tecridin bitirilmesi, Öcalan'ın koşullarının oluşturulması ve kendisiyle görüşülmesi...

AKP ateşkes istiyor ancak koşullar olmalı

 Bir süre önce Federe Kürdistan Bölgesi'ne bir ziyaretiniz oldu. Kamuoyunda sürpriz bir görüşme olarak algılandı. Barzani ile de burada görüşmüştünüz, ardından Süleymaniye'de Talabani ile. Haliyle Kürtler arasındaki bu görüşme trafiği Kürt sorunuyla ilgili acaba yeni gelişmeler mi var, sorusunu akıllara getiriyor. Basına yansıyan bazı konular da var. Örneğin; ateşkes talebi ya da Barzani'nin arabuluculuk üstlendiği iddiası gibi. Bu ziyaretinizde neler oldu, bizimle paylaşabilir misiniz?

 Bizim yaklaşık 15-20 gün öncesinden Sayın Talabani'den bir randevu talebimiz vardı. Kendisi de bayramdan bir gün önce haber gönderdi ve bayramda Süleymaniye'de olacağını bildirdi. Bizim de böylece iki üç gün önceden haberimiz oldu ve gittik kendisini ziyaret ettik. Bu nedenle acil yeni bir gelişmeden dolayı görüşme olmadı. Ama hem Sayın Barzani ile Ankara'da yaptığımız görüşme, hem Sayın Talabani ile yaptığımız görüşmede şu izlenimi edindik; AKP hükümeti bir arayış içerisinde. Çeşitli heyetler aracılığıyla, çeşitli şahsiyetler üzerinden bir ateşkes sürecini geliştirmek istiyor. Bunu kapalı kapılar ardından, el altından yapmaya çalışıyor. Bir yandan da askeri – siyasi operasyonlara hız vererek, kendisi açısından moral üstünlüğü elde tutmaya çalışıyor. Aslında durumun böyle olmadığı, yürüttüğü politikalarla bir çıkmazda olduğu, psikolojik bir savaş yürüttüğü bilinen bir şey. Bu sıkışıklığı aşmak için, geçmişte defalarca yaptıkları gibi, PKK'ye heyetler göndererek ateşkesler ilan ettirmek istiyorlar. Geçmişte defalarca bunu yaptılar, biliniyor. İmralı'ya, Kandil'e heyetler gönderdiler, Oslo'da görüşmeler yaptılar. Sadece Oslo'da yapmadılar, başka şehirlerde de görüşmeler yaptılar bildiğimiz kadarıyla. Bütün bu görüşmelerde ateşkes istediler. Çoğu zaman da tek taraflı ateşkesler sağlandı. Fakat bunlar, görebildiğimiz kadarıyla, kalıcı bir çözüm ortaya çıkarmadı. Şimdi AKP tekrar böyle bir arayış içinde. Bu durumu Sayın Barzani ve Sayın Talabani ile görüşmelerimizde hissettik. Bir arayış içerisindeler. Fakat şunu da görebildik. Yaptığımız görüşmelerde şu sonucu da çıkardık; bu defa tek taraflı ateşkesin oluşması çok zor görünüyor. Ancak karşılıklı bir ateşkesin ya da eylemsizliğin olması durumunda yeni bir süreç başlayabilir. Bizim yaptığımız görüşmelerde edindiğimiz izlenim budur. Bunu için de biz de koşulların olgunlaşmasını istiyoruz. Yani karşılıklı bir eylemsizlik sürecinin gelişmesini istiyoruz. Biz de BDP olarak bu konuda çaba sarf ediyoruz. Fakat bu böyle çağrı yapmakla olabilecek bir iş değil. Bunu da biliyoruz. Bunun için bazı koşulların olgunlaşması lazım.

Nedir bunlar?

 Somut bazı demokratikleşme adımlarının atılması lazım. Biz BDP olarak bunun gerçekleşmesi için çaba sarf ediyoruz. Anayasa için çalışıyoruz, yol temizliği dediğimiz çalışmalarımız var, tutuklamaların durdurulması gerektiğini söylüyoruz, tahliyelerin olmasını istiyoruz, ifade özgürlüğünün gelişmesini istiyoruz, İmralı'daki tecridin bitmesini istiyoruz, Öcalan ile yeniden görüşmelerin başlamasını istiyoruz, Sayın Öcalan'ın bu sürece dair söyleyecekleri varsa açıkça söyleyebileceği koşulların yaratılmasını istiyoruz. Bütün bunları isterken, yeni bir barış sürecinin gelişmesi için koşulların olgunlaşmasını istiyoruz. BDP olarak üstümüze düşen sorumluluk, bu koşulları oluşturabilmek, sağlayabilmektir. Bundan sonra ateşkes ilan etme yetkisi bizde değil, DTK'de de değil. Çünkü bu kesimler bize bağlı değildir. Aramızda organik bir bağ yoktur PKK ile HPG ile. Ancak PKK ve HPG, Sayın Öcalan'ın çağrısıyla ancak böyle bir pozisyon alabileceğini açıklıyorsa, biz de bu koşulları olgunlaştırmaya çalışıyoruz. Yaptığımız, barış çalışması ve çabasıdır. Bunun dışında kolay kolay yeni bir sürecin başlayabileceğini düşünemiyoruz. Hayalci değiliz, gerçekçi yaklaşıyoruz sürece. AKP hükümetinin de sürece gerçekçi yaklaşması için çabamızı sürdüreceğiz.


Özgür Gündem

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder