12 Kasım 2011 Cumartesi

Diyarbakır'da cenaze törenine gaz bombalı saldırı

  

Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde yaşamlarını yitiren HPG gerillaları Mizbah Ezer ile Ömer Erdoğan'ın cenaze töreni için Bayramoğlu Camii önünde toplanan 10 bini aşkın kişi, cenazelerin mezarlıktan camiye getirilmesine izin verilmemesi üzerine yürüyüşe geçti. Polis kitleye gaz bombalarıyla saldırdı. 

Dün Malatya'dan Diyarbakır'a getirilerek Yeniköy Mezarlığı'na götürülen HPG gerillaları Mizbah Ezer ile Ömer Erdoğan'ın cenaze töreni için sabah saatlerinden itibaren yurttaşlar törenin yapılacağı belirtilen Bayramoğlu Camii önünde toplantı. Polisler ise Yeniköy Mezarlığı'nı ablukaya alarak, cenazelerin camiye götürülmesine engelledi. Mezarlıktaki abluka devam ederken, Bayramoğlu Camii önünde ise yaklaşık 10 bin kişi toplandı.

Cami önüne yurttaşların gelişi devam ederken, sık sık, "Şehîd namirin", "Bijî Serok Apo", "İntikam" sloganları atılıyor. PKK ve KCK bayrakları ile PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterlerinin açıldığı alanda, yaşamını yitiren gerillaların fotoğraflarının bulunduğu pankart açıldı. "Kürt halkı uğruna direnen gençleri unutmayacak" yazılı dövizin dikkat çektiği törende yaşamlarını yitirenler anısına saygı duruşu yapıldı. Bu sırada "Çerxa Şoreşê" marşı okundu.

Öte yandan polis, kitlenin dağılması yönünde uyarı yaparak, aksi durumda müdahale edeceğini belirtti. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, BDP'li vekiller Emine Ayna ve Ayla Akat Ata, BDP'li belediye başkanları da caminin önüne geldi. Polisin Yeniköy Mezarlığı'nda bulunan cenazelerin camiye getirilmesine izin vermediği belirtilmesi üzerine, kitle mezarlığa doğru yürüyüşe geçti. Ancak yürüyüşün başlamasıyla polis barikat kurdu.

Engellemenin üzerine Selahattin Demirtaş Diyarbakır Valisi ile görüşürken, helikopterler de kentin üzerinden uçuş yaptı. Görüşmelerden bir sonuç çıkmazken, polis kitleye gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırıya geçti.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder