20 Kasım 2011 Pazar

Dersimliler CHP’den Özür Bekliyor

Çeşitli kitle örgütleri ve siyasi partiler Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilişlerinin 74. yıldönümünde mezarının açıklanması talebiyle ve Dersim soykırımından sorumlu tuttukları Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) özür dilemesini isteyerek, Tünel Meydanından Beyoğlu’nda bulunan CHP Beyoğlu İl Başkanlığına yürüdü.

 Tünel Meydanında bir araya gelen çok sayıda kişi, ‘Unutmuyoruz hesap soruyoruz’ ve ‘40 lira ve saat zıkkım olsun mezarları açıklansın’ yazılı pankartlar açtı. Ellerinde siyah bayraklar ve karanfiller taşıyan kitleye, İstanbul BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Sanatçı Ferhat Tunç, Prof. Dr. Fatma Gök, Prof. Dr. Gencay Gürsoy ile Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri de katıldı.

 CHP İl Başkanlığı önüne gelen kitleye CHP binasından merakla bakan CHP’liler tarafından güller atılması dikkat çekerken, kitle adına basına açıklamayı Munzur Çevre Derneği Başkanı Sema Gül yaptı. Dersim katliamını hiçbir zaman unutmadıklarını, katliamının sorumluların CHP ve devlet olduğunu vurgulayan Gül, Kemal Kılıçdaroğlu’ nu 38 katliamıyla yüzleşmediği sürece Dersimli olarak görmeyeceklerini belirtti.

 Gül’den sonra söz alan Halkların Demokratik Kongresi Genel Meclis Üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Gök, egemenlerin gerçeği sürekli gizleme çabalarının boşa olduğunu söyledi. Gerçeğin er ya da geç ortaya çıkacağını vurgulayan Gök, gerçek adalet ve demokrasi için Dersim katliamıyla yüzleşilmesi gerektiğini kaydetti. Gök’ün ardından konuşan Sanatçı Ferhat Tunç, katliamın aydınlatılması için Dersimlilerin CHP’ye destek verdiğini fakat CHP’nin katliamı aydınlatmak yerine üzerini örttüğünün altını çizdi.

 Konuşmaların ardından 3 kişinin CHP’ye siyah çelenk bırakması ile eylem sona erdi.


Evrensel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder