30 Kasım 2011 Çarşamba

Faili meçhul soruşturması Çiller'e uzandı

Faili meçhul cinayetlere ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Turgay Ciner, eski Başbakanlardan Tansu Çiller ile eşi Özer Çiller ve eski MİT'ci Nuri Gündeş ifade verecek. 

 Faili meçhul cinayetlere ilişkin yürütülen  soruşturma kapsamında, Turgay Ciner, eski MİT'çi Osman Nuri Gündeş ve eski Başbakanlardan Tansu Çiller ile eşi Özer Çiller'in ifade vereceği öğrenildi.

 Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin olarak yürütülen soruşturma kapsamında, bugün eski MİT mensubu Mehmet Eymür İstanbul'da gözaltına alınmasının ardından kamuoyunun yakından tanıdığı bazı isimlerin de soruşturma kasamında bu hafta sonu ya da önümüzdeki hafta ifade vereceği öğrenildi..

 Rotahaber.com'un haberine göre; ifade verecek isimler arasında  Habertürk Gazetesi ve televizyonununu bünyesinde barındıran Ciner Medya Grubu sahibi Turgay Ciner, eski MİT İstanbul Bölge Müdürü O. Nuri Gündeş ve eski Başbakanlardan  Tansu Çiller ile eşi Özer Çiller yer aldığı belirtiliyor.

 Bu isimlerin faili meçhullerle ilgili önümüzdeki günlerde ifadeye çağrılacağı ileri sürülürken, Çiller'in özel danışmanı Memduh Bayraktaroğlu'nun da geçtiğimiz günlerde şahit olarak görüşlerine başvurulmuştu.

Çarkın'la süreç başladı
 Eski Özel Harekat Polisi Ayhan Çarkın'ın ifadeleri sonrası başlatılan Faili Meçhuller soruşturması Ankara Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel tarafından yürütülüyor. Soruşturma kapsamında şimdiye kadar 9 kişi tutuklandı. Mehmet Ağar da soruşturma kapsamında ifade verirken, ifadeye çağrılan 4 isim ise oldukça kritik önem taşıyor.
 
 Yeraltı dunyası ile ilişkiliydi
 Osman Nuri Gündeş’in, MİT İstanbul Bölge Başkanı olduğu dönemde yeraltı dünyasıyla ilişkisi olduğu öne sürülmüştü. Birinci MİT Raporu’nda Gündeş hakkında haraç almadan, yeraltı dünyası bağlantılarına kadar çok sayıda iddia ortaya atılmıştı. Eski MİT mensubu Mehmet Eymür, İpekçi cinayeti ve ülkücülerin kullanılması konusunda da Gündeş’i işaret etmişti.  Ergenekon davasının kilit isimlerinden Tuncay Güney’in bir dönem MİT mensubu olduğu iddiasında bulunan belgenin ortaya çıkmasıyla birlikte Gündeş yeniden gündeme gelmişti. Tansu Çiller'in Başbakan olduğu dönemde Gündeş Başbakanlık İstihbarat Müsteşarlığına getirildi. Gündeş Haziran 2009’da Ergenekon soruşturması nedeni ile Savcı Zekeriya Öz’e şüpheli sıfatı ile ifade vermişti. Gündeş son yıllarda özel güvenlik işi yapıyordu.
 
Her ihalesi olay oldu
 Medya, Enerji, havacılık sektörlerinde onlarca şirketi bulunan Turgay Ciner Türkiye’nin ve dünyanın sayılı zenginleri arasında. Ciner’in  servetinin 1.5-2 milyar TL arasında olduğu açıklandı. Turgay Ciner, girdiği ihaleler, satın aldığı şirketler ve gazeteler ile ismi sık-sık manşetlerde yer alan bir isim oldu. Ancak hakkında önemli iddialar, ciddi söylentiler var. Okul yıllarında çay ocaklarında çıraklık yapan Turgay Ciner, üniversite yıllarında oto yedek parçacılığı ticaretine başladı. Kardeşi Tuncer ile adı Mercedes kaçakçılığına karışan Ciner, şaibeli bir biçimde sahip olduğu HAVAŞ’ı uyuşturucu kaçırmak için kullandığı iddiaları gündeme gelmişti.
 
O listedekiler infaz edildi
 1990’lı yıllara damgasını vuran  faili meçhul cinayetlerin dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in talimatı ile yapıldığı öne sürüldü. Çiller 3 Kasım 1993'te İstanbul’da gazetecilere şu açıklamayı yaptı: Elimizde PKK'ya yardım eden 60 Kürt işadamının listesi var.” Bu açıklamanın ardı sıra infaz haberleri geldi. Kürt işadamları Hacı Karay, Savaş Buldan, Adnan Yıldırım, Behçet Cantürk, Faik Candan gibi onlarca isim ardı sıra infaz edildi.
 


BirGün (rotahaber)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder