30 Kasım 2011 Çarşamba

Alman Parlementerler: Kimyasal izine Rastladık

Kazan Vadisi’nde incelemelerde bulunan Alman heyetinde yer alan Parlamenter Jan Van Aken, ‘HPG’lilerin cenazelerinde kimyasal silah izlerine rastladık’ dedi

 Savcılığın doğru dürüst otopsi yapmaması ve otopsi sonuçlarının ailelerle paylaşılmamasının “kimyasal silah” iddialarını güçlendirdiğini söyleyen Aken, “Türkiye’nin kimyasal silahları olduğunu biliyoruz, teknik açıdan da bu ispatlanmış, askeriyede bunların kullanılmasına izin vermiş. Cenazeler üzerinde de bunların izleri var” dedi.

 

Kimyasal silah izleri var

 Colemêrg’in (Hakkari) Çêlê (Çukurca) ilçesi Geliyê Tiyarê’de (Kazan Vadisi), 22-24 Ekim tarihleri arasında, TSK tarafından yapılan operasyonda yaşamını yitiren 36 HPG’linin “kimyasal silah ile öldürüldüğü” iddiasını araştırmak için beraberindeki heyetle Türkiye’ye gelen Federal Alman Parlamenteri Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi ve 2 yıl Birleşmiş Milletler’de biyolojik kimyasal silahlar konusunda uzman olarak çalışan Jan Van Aken, cenazeler üzerinde inceleme yapmak için gittikleri Meletî’de savcı tarafından reddedilmelerini ve Geliyê Tiyarê’de yaptıkları incelemeden sonra neler yapacaklarını anlattı.

‘Otopsi yarım yamalak’

 Cenazeleri görmek için gittikleri Meletî’de savcı tarafından reddedilen Aken ve beraberindekiler, Malatya Cumhuriyet Savcısı’nın tavrına anlam veremediklerini kaydetti. Aken, “Beni en fazla düşündüren durum cenazelere doğru düzgün bir otopsi yapılmaması ve yapılan yarım yamalak otopsi sonuçlarının da ailelerle paylaşılmaması” diye konuştu. Aken, “Eğer ben devlet olsaydım, kimyasal silah kullanılmadığı konusunda kendimden eminsem, bu tür iddiaların araştırılması için bütün olanakları sağlardım” dedi.

‘Şüpheleniyorum’

Aken, “Türkiye’nin kimyasal silahları olduğunu biliyoruz, teknik açıdan da bu ispatlanmış, askeriyede bunların kullanılmasına izin vermiş. Cenazeler üzerinde de bunların izleri var. İşte bütün bunlar Kazan Vadisi’nde de kimyasal silah kullanıldığı iddialarını güçlendiriyor. Türkiye’nin kimyasal silah kullanmış olabileceği konusundaki 5 örnekten dolayı ben de Türkiye’yi takip ediyorum ve şüpheleniyorum” diye konuştu.

‘Köpek leşi işe yarayabilir’

 Yaptıkları incelemede HPG’li bir kadına ait olduğu belirtilen bir tutam saç ve olay günü öldüğü sanılan bir köpekten parça aldıklarını söyleyen Aken, “Saç tutamı o kadar çok yanmış ki, üzerinde herhangi bir bulguya rastlamamız zor olabilir. Ancak köpek leşinden aldığımız numune sonuç verebilir. Oradaki köylülerin ve olaydan hemen sonra bölgeye giden heyete eşlik eden gazetecilerin verdiği bilgiye göre, köpek yeni ölmüş. Biz de öyle bir kanıya vardık. 34 gündür o köpek orada duruyor. Çok kötü kokuyordu. Varsa kimyasal 34 gün içinde o köpeğin içinde dağılmıştır. Bu parçayı Almanya’ya götüreceğim. Uzmanlarla görüşeceğiz. Bu parçada bir bulguya rastlayabilir miyiz diye inceleteceğiz. Ne pahasına olursa olsun bunu araştıracağız” dedi.

‘Meyve kokusu veren kimyasal var’

 Köylülerin kendilerine operasyonun ardından dere suyunun yaklaşık 2 kilometrelik alanda mavi aktığı yönünde bilgi verdiğini, ayrıca elma ve armut kokularını andıran kokuların hissedildiğini anlattıklarını belirterek, “Böyle meyve kokusu veren bir kimyasal silah var. Acaba hangi silahtır ve nasıl bir koku yayıyor, etkisi nedir bunları araştıracağım” dedi. Uluslararası bir heyetin de bu konuda inceleme yapmasını, cenazeler üzerinde bir araştırma yapması için Türkiye’nin gerekli olanakları sağlamasını isteyen Aken, inceleme ve araştırma sonucunu rapor halinde yayınlayacaklarını da sözlerine ekledi.




Özgür Gündem (Diha)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder