6 Aralık 2011 Salı

Yazlık çadırlar şimdiye kadar 8 çocuğu öldürdü!

Van Merkez’e bağlı Karpuzalan Köyü’nde depremden bugüne dek çadırlarda çıkan yangınlar sonucu can veren çocuk sayısı Ekrem Yaralı'yla (4) birlikte 4'e çıktı. Çadırların kalitesiz olduğunu ve üzerine dökülen ilaçtan dolayı çabucak alev alabildiğini anlatan Karpuzalan Köyü Muhtarı Tahir Çağırcı, “Tek istediğimiz yanmayan çadır ya da konteynır. Başka da bir şey istemiyoruz” dedi.

500 HANEYE 165 ÇADIR
 BirGün’e konuşan Çağırcı, köyün 500 haneli olduğunu, ancak kendilerine yalnızca 165 çadır ile 10 Mevlana evinin verildiğini söyledi. Bu 500 hanenin 100’ünün depremden sonra göç ettiğini belirten Çağırcı, bu rakama karşın en az göç veren köyün kendi köyleri olduğunu ifade etti. Köyde kalan ve çadır alamayan ailelerin kendi imkanlarıyla brandadan çadır yaptıklarını anlatan Çağırcı, “Çadır da çözüm değil. Kış memleketi burası, hava çok soğuk. Soba yakmazsan soğuktan donarsın. Yakınca da yangın çıkıyor, çocuklarımız yanarak ölüyor” diye konuştu.

HASAR TESPİT RAPORLARI BİTİNCE…
 Yetkililere defalarca başvurduklarını dile getiren Çağırcı, şunları söyledi: “Bize ‘Kesin hasar tespit raporları çıksın, size konteynır vereceğiz’ dediler. Şu anda sadece üç çocuğu kaybeden aileye konteynır verildi. Onu da bir dernek verdi. Önümüzdeki pazartesi (bugün) raporların çıkacağını söylediler. Bekliyoruz.”

İLAÇLI ÇADIRLAR ÇABUK TUTUŞUYOR
 Kendilerine verilen çadırların Birleşmiş Milletler’den geldiğini belirten Çağırcı, “Çadırlar kaliteli değil. Ufak ve alçak. Üzerine ilaç serpilmiş bozulmaması için, ancak bu ilaç yüzünden soba yandığı zaman hemen alev alıyor” dedi. Yetkililerin “Hasar tespit raporları çıkınca önce evi ağır hasarlı olanlara konteynır vereceğiz” şeklindeki sözlerini de aktaran Çağırcı, “Ama hasarlı ya da hasarsız, kimse evine giremiyor ki. Herkes korkuyor, herkesin çoluk çocuğu var” diye konuştu.

YARDIMLARI İMAMLAR DAĞITIYOR
 Giyecek ihtiyaçlarının olmadığını, ancak gıda yardımına ulaşma konusunda sıkıntı yaşadıklarını anlatan Çağırcı, yardımların dağıtımının muhtarlardan alınıp müftülüklere verildiğini söyledi. Çağırcı, “Artık imamlar dağıtıyor yardımları, muhtarlara vermiyorlar. Diyelim 150 hane var, imamlar bir seferde 70 eve, diğer sefer diğer 70 eve yardım getiriyorlar. Yetmiyor, yetersiz kalıyor” dedi.

 HERKES BAŞINDAN ATMAYA ÇALIŞIYOR
 Çağırcı, yetkililerin topu muhtarlara atmasını da eleştirdi: “Böyle ağır bir felaket yaşanmış. Herkes ‘aman benim başımdan gitsin’ diye bakıyor. Kendilerine gelen vatandaşa ‘Muhtara git’ diyorlar. Muhtarın 350 milyon maaşından başka nesi var? Biz ne yapabiliriz ki? Ne aracımız var, ne başka bir şey.”

  “Sözün bittiği yerdeyim. Söyleyecek söz bulamıyorum” diyen Karpuzalan Köyü Muhtarı Tahir Çağırcı,  İnsanlar çok çaresiz. Biz sadece yanmayan çadır ya da konteynır istiyoruz. Başka da bir şey istemiyoruz” şeklinde konuştu.


 NE OLMUŞTU?
 Karpuzalan Köyü’nde önceki gün bir çadırda çıkan yangında 4 yaşındaki Ekrem Yaralı hayatını kaybetti, Anne Güllü ile 3 çocuğu da yaralandı. Aynı köyde 18 Kasım’da da bir çadır yanmış, 8 yaşındaki Bahar ve 4 yaşındaki İsmail ve 13 yaşındaki Mikail Tolukan yaşamını yitirmişti. Depremlerin ardından bölgede soğuk ya da yangın nedeniyle can veren çocuk sayısı 8’e yükseldi.
 

BirGün

 Bu Haber 614 Kez Görüntülendi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder