25 Aralık 2011 Pazar

Ahmet Türk: Kürdistan vardır, gözardı edilemez

Ahmet Türk

  DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, kırmızıçizgisi olan bir anayasanın Kürdistan ve Kürt halkının varlığının inkarı üzerinden kurulacağına dikkat çekti. Kürtlerin yaşadığı coğrafyanın Kürdistan olduğunu ve bu coğrafyanın göz ardı edilemeyeceğini ifade eden Türk, "Farklı diller kimlikler ve kültürlerin anayasal güvence altına alınması gerekiyor. Kürtlerin bugün bir coğrafyası var. Bir Kürdistan var. Bu tarihi bir gerçektir”

Mardin'de BDP, DTK ve sivil toplum örgütü kurumlarının düzenlendiği anayasa değerlendirme toplantısı çok sayıda kişinin katılımı ile Erdoba Oteli Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya DTK eşbaşkanları Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, BDP milletvekilli Sırrı Sakık, BDP'li belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, BDP'li yönetici ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Türk: Bir Kürdistan var, bu tarihi bir gerçek

Toplantının açılış konuşmasını yapan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, anayasaların var olan ülkenin demokrasisi, insan hakları ve halkların hakları üzerindeki uzlaşı metni anlamına geldiğini hatırlattı. Anayasanın toplumun vicdanı ve ahlakı olduğunu vurgulayan Türk, anayasanın inkarcı anlayış içinde olması halinde toplumun vicdanını zedeleme riskini yaratacağına dikkat çekti. Kırmızıçizgisi bulunan bir anayasanın Kürtleri ve diğer milletleri kabul edebilecek bir anayasa olmaktan çıkacağı uyarısında bulunan Türk, "Farklı diller kimlikler ve kültürlerin anayasal güvence altına alınması gerekiyor. Kürtlerin bugün bir coğrafyası var. Bir Kürdistan var. Bu tarihi bir gerçektir. Türk halkı ile birlikte ortak yaşamaya karar vermişler, ama süreç içinde bir inkarcı politika ile yok sayılmışlar" dedi.

Tuğluk: Faşizm devam ederken kimse halktan güven beklemesin

Nüfus yoğunluğu ile bölgesi coğrafyası Kürdistan olarak bilinen ve Kürtlerin ağırlıkta yaşadığı bir coğrafyanın varlığının göz ardı edilemeyeceğini söyleyen Türk, bu halkın adalet ve eşitlik ile hak, hukuk talebi bulunduğunu kaydetti. Türkiye'de Kürtlerin potansiyel tehlike olarak zihinlere kazındığına dikkat çeken Türk, "Türk halkını uyutan, aldatan beynini milliyetçilik ile dolduran bir mantığı bir anlayışın hala yürütüldüğünün farkındayız" dedi. Türk'ün ardından "Öyle bir devlet düşünün ki devlet kendi toprağını kendi vatandaşını bombardımana tutuyor" sözleri ile konuşmasına başlayan DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, Kürtlerin ve bütün demokratik siyasi kurumların devlet tarafından hedef haline getirildiğine dikkat çekti. Devlet eliyle Kürtlere karşı topyekun savaş ilan edildiğini söyleyen Tuğluk, savaşın sadece silahla değil bir çok yönü ile gerçekleştirildiğine işaret etti. Böylesi bir ortamda anayasanın konuşulmasının çelişkiden ibaret olduğuna vurgu yapan Tuğluk, "Geçmişte iktidarlar daha net 'Kürtler yoktur' diyordu. Ama bu iktidar 'Kürtler var' diyor. 'Kardeşiz birlikte yaşayacağız' diyor. Hatta dünyaya demokrasi dersi veriyor. Ama kendisi kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca halkın hakkı söz konusu olunca, o zaman geleneksel devlet mantığını uygulamaktan vazgeçmiyor. Yani ikiyüzlü bir politika var" dedi.

Yeni anayasa Türkiye'de tüm kesimlerin ihtiyacı haline geldiğini söyleyen Tuğluk, "Operasyonlar devam ederken, bana göre tam bir faşizm uygulaması devam ederken kimse bu halkın bu devlete güvenmesini beklememelidir. Operasyonlara son verilebilir. Tutuklu arkadaşlarımız serbest bırakılmalıdır. O zaman anayasayı konuşabiliriz" dedi.

Sakık: Eğer çare yoksa, dağ çaredir

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise "Kürtlerle ya barışılacak ya da kavgaya devam edilecek" diyerek yeni anayasanın önemine dikkat çekti. Kürtlerin anayasanın değişmesi için bedel ödediğini belirten Sakık, "Sayın Bülent Arınç açıklama yaptı. Siz bunlar hayata geçirin karşılığı anayasada olur. Hiçbir anaysa benim dilime kimliğime gem vuramaz. Kürtler bu anayasayı alır çöpe atar. Zaten kavganın da nedeni budur. Bu anayasayı değiştirmek içindir ki bu halk bu kadar ağır bedeller ödüyor. Kürtler şunu gördüler. Eğer çare yoksa yol çaredir. Her alan çaredir. Dağ çaredir. Kendimizi oralara kadar vurmuşuz" dedi.

Konuşmaların ardından sivil toplum örgütlerinin yeni anayasa ile ilgili görüş belirttiği toplantının sonuç bildirgesinin Pazartesi günü açıklanacağı belirtildi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder